Vese 62 ezer dollárért, máj 130 ezerért

2007. április 2., hétfo 16:00     InfoRádió / Torda Júlia

Egy vese 62 ezer dollárba, azaz több mint 12 millió forintba, egy máj 98-130 ezer dollárba kerül - tájékoztatta az InfoRádiót a Kínából szerzett tapasztalatok alapján az IGFM német-osztrák emberi jogi szervezet, amely 70 oldalas jelentést tett közzé a Kínában folyó szervkereskedelemrol. A jogvédok szerint egy betiltott kínai szekta, a Falun Gong elfogott tagjaiból veszik ki és adják el a létfontosságú szerveket: májat, szívet, szaruhártyát, vesét.

A frankfurti IGFM magyar származású szóvivoje az InfoRádióban elmondta: két, nemzetközi híru emberi jogi ügyvéd - tolmácsok segítségével - felhívott több kínai kórházat, ahol pontos információt kaptak arról, hogy melyik szerv mennyibe kerül.

Az intézmények egészen 2006 júliusáig a honlapjaikon is feltüntették az árfolyamokat, azóta azonban a kormányuk kevésbé nyíltan intézi ezeket az ügyleteket.

A jogvédo szervezett találkozott egy kínai orvos Egyesült Államokba szökött feleségével is, aki elmondta, hogy férje csaknem kétezer szaruhártyát távolított el élo emberek szemébol - mondta Judit Schrott.

Minderre közvetlen bizonyíték nincs, a szervkivételt ugyanis senki nem éli túl. Az emberi testeket pedig - amelyekbol minden használható szervet kiemeltek - elégetik.

A Falun Gong elnevezésu, több száz éves meditációs módszer gyakorlását 1999-ben tiltotta be a kínai kormány.

Azóta - a szóvivo szavai szerint - mindenféle jogi eljárás nélkül viszik el a képviseloiket. A jogvédok úgy vélik, hogy az o szerveiket veszik ki és adják el.