Kanadai jelentés a kínai szervkereskedelemrol

Index, Hungary
január 31. szerda 21:10
[MTI]

Egy nem hivatalos kanadai jelentés szerint a kínai hatóságok kereskednek a kivégzett kínai elítéltek szerveivel, és a kínai hadsereg is részt vesz ezekben az üzelmekben.

David Matas emberjogi ügyekre szakosodott ügyvéd és David Kilgour volt parlamenti képviselo, volt államtitkár szerdán egy ottawai sajtóértekezleten mutatta be jelentését a tömegtájékoztatás képviseloinek. A két kanadai nem eloször állt elo azzal a váddal, hogy a kínai hatóságok jövedelmezo üzleteket bonyolítanak le kivégzett elítéltek szerveivel, de a Kínai Népi Felszabadító Hadsereget eddig nem említették az állítólagos haszonélvezok között.

Állításuk szerint különösen gyakran használják fel ilyen célokra a betiltott Falunkung (Falungong) szekta halálra ítélt tagjainak szerveit. (Hivatalos kínai közlés még sohasem jelent meg arról, hogy a társadalmi rendre veszélyesnek nyilvánított szekta bármely tagját is halálra ítélték, illetve kivégezték volna.) Matas és Kilgour közösen kidolgozott jelentése leszögezi, hogy a kínai hatóságok elsosorban gazdag külföldieknek, köztük kanadaiaknak adják el a kivégzett személyek szerveit, minden esetben úgy, hogy kínai kórházakban hajtják végre a szerv beültetését.