28/11/2006 DeMorgen

Onderzoekers Chinese organenhandel zoeken steun in Vlaams Parlement

David Kilgour en David Matas, het duo dat een onderzoek uitvoerde naar de Chinese handel in organen van gedetineerde beoefenaars van de Falun Gong-beweging, roepen Vlaamse politici op om China onder druk te zetten te stoppen met deze praktijken en verder internationaal onderzoek hierrond te steunen.

Vankrunkelsven
Kilgour en Matas zijn momenteel in ons land en gaven dinsdag op uitnodiging van Vlaams parlementslid Jan Loones (N-VA) een persconferentie in het Vlaams parlement. De kwestie van de Chinese organenhandel kwam maandag in de media, nadat VLD-senator Patrik Vankrunkelsven aantoonde hoe hij in China een nier kon kopen.

Falun Gong
Kilgour en Matas toonden in hun onderzoek aan dat het Chinese regime een groot aantal beoefenaars van Falun Gong ombrachten. Hun organen, onder meer hart, lever, nieren en hoornvlies werden tegen hoge prijzen verkocht. Door de vooral economische aandacht voor China komt het gebrek aan mensenrechten daar nog nauwelijks in de aandacht, klinkt het. De onderzoekers reizen de wereld rond met hun bevindingen in de hoop dat de internationale gemeenschap de kwestie van de organenhandel bij China aankaart.

Internationale coalitie
Ook is er intussen een "internationale coalitie" opgericht die de vervolging van Falun Gong-beoefenaars in China moet onderzoeken. Daarbij zullen onder meer groepen parlementairen uit Australië, Europa en Noord-Amerika naar China afreizen in de hoop een onderzoek ter plaatse te kunnen doen.

Vlaams parlementslid Jan Loones wil dit initiatief alvast steunen. In de commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams parlement komt er ook een hoorzitting rond mensenrechten in China. (belga)