Potrivit anchetei realizate de reprezentantii Parlamentului European,

Chinezii practicanti de Falun Gong, victime ale traficului de organe

Ultima Ora , Romania | 06 Aprilie 2007

Trafic de organe si incinerare. La asemenea „tratamente” sunt supusi unii dintre chinezii vii practicanti de Falun Gong, au sustinut reprezentantii Societatii Independente Române a Drepturilor Omului (SIRDO) si doctorul in drept David Kilgour (foto), in cadrul unui seminar care a avut loc miercuri, la Bucuresti.

Practicantii disciplinei Falun Gong din China sunt potentiale victime ale traficului de organe. „Ei sunt arestati fara sa fie judecati, torturati, li se recolteaza organe cu forta si, apoi, sunt incinerati”, a declarat copresedintele SIRDO, Lucia Humeniuc. Ulterior, organele extrase sunt folosite contra cost, in spitale, a adaugat sursa citata. Motivul prelevarii de organe de la acesti „donatori” il constituie faptul ca, potrivit principiilor Falun Gong, practicantii nu fumeaza, nu beau alcool si fac exercitii in aer liber, fapt care conduce la ideea ca organismul acestor chinezi ar fi mult mai sanatos in comparatie cu al celorlalti.

„Sunt torturati, li se scot organe cu forta si apoi sunt incinerati”

Cazul recoltarii de organe fara voia „donatorilor” a ajuns la urechile Parlamentului European. Edward McMillan-Scott, vicepresedintele Parlamentului European si raportor pentru noul Instrument al Democratiei si Drepturile Omului al Uniunii Europene, a pornit astfel, in perioada 21-29 mai 2006, o investigatie la fata locului, in China. Rezultatele au fost prezentate in cadrul unui raport, la seminar. Este vorba despre marturiile indirecte luate de McMillan-Scott la o intâlnire cu doi practicanti Falun Gong, care au fost arestati si apoi eliberati.„Tratamentul pentru detinutii Falun Gong (...) este cu mult mai rau decât al celorlalti detinuti. (...) Politia urmarea in mod frecvent sa-i puna pe practicanti sa semneze declaratii de cainta prin care renuntau la Falun Gong”, i-a declarat Cao Dong vicepresedintelui Parlamentului European, se arata in discursul lui Edward McMillan-Scott. Acelasi chinez a sustinut in fata vicepresedintelui PE ca „a vazut cadavrul celui mai bun prieten al sau cu gauri in locurile in care organele i-au fost inlaturate”. „Organele provenite de la prizonieri sunt pur si simplu comercializate, timpul de asteptare pentru transplant fiind uneori o chestiune de zile. In aproape 400 de spitale din China exista un comert exploziv de transplanturi, cu website-uri care fac reclama la rinichi cu 60.000$”, spune Scott dupa anchetarea faptelor care ar fi comise in China.
Raportul privind afirmatiile de prelevare de organe de la practicantii Falun Gong din China a fost realizat de David Matas, avocat international pentru apararea drepturilor omului si David Kilgour, fost deputat si secretar de Stat în guvernul canadian pentru probleme din regiunea Asia-Pacific. Una dintre probele de baza prezente in raport este „recunoasterea din partea reprezentantilor spitalelor din 14 provincii din China ca sursa organelor lor sunt practicantii Falun Gong, admitând acest lucru fata de investigatorii nostri, care, au sunat la spitale din toata tara pozând in rudele clientilor”, se arata in discursul lui Scott. Potrivit unei convorbiri (din martie) transcrise in raport, un medic de la Spitalul Qianfoshan (Shandong) a lasat sa se înteleaga ca avea organe de la persoane din Falun Gong si a adaugat ca, în aprilie, nu va mai avea din „acest gen”. Totusi, dificultatea obtinerii unor dovezi concrete se face simtita inca, deoarece victimele, conform afirmatiilor surselor mentionate, sunt asasinate si incinerate; deci, nu exista nici un corp descoperit, nici o autopsie facuta, nici o victima care sa fi supravietuit, ca sa poata sa spuna exact ce s-a întâmplat.
De circa sapte ani ar avea loc aceasta persecutie impotriva practicantilor de Falun Gong in China, „tratament” ce reprezinta o incalcare a drepturilor omului comise de regimul comunist chinez. Falun Gong, disciplina spirituala traditionala chinezeasca, a fost fondata în China în 1992, de catre Li Hongzhi. Astazi, exista grupuri Falun Gong in peste 78 de state. In anul 2000, au fost identificati aproximativ 70 de milioane de chinezi practicanti ai acestor exercitii. La noi in tara, primele initieri in miscarea Falun Gong au avut loc in 1998.