Vásároljon vesét kínai politikai foglyokból!

Népszabadság Online • Bihari László • 2007. április 3.

A fejlett világ egyik legfobb üzleti partnere, a Kínai Népköztársaság területén módszeresen üldözik a Falun Gong meditációs vallási gyakorlat követoit, közülük eddig több ezren munkatáborokban és börtönökben haltak meg, a szerveiket pedig fizetos betegek testébe ültették át. Mindezt Matas David kanadai ügyvéd állította ma az Amnesty International és az IGFM osztrák jogvédo szervezet közös sajtótájékoztatóján.

A „China International Transplantation Network Assistance Centre” weboldalán biztosítják a látogatót, hogy a kórház alkalmazottai kitunoen beszélnek angolul, sot japánul. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a transzplantációt minél hamarabb érdemes elvégezni például a vesebetegek esetében. Aki hozzájuk ellátogat, meg fog lepodni, milyen gyorsan hozzá lehet jutni ahhoz, amire más országokban évekig várni kell – írják.

Az IGFM osztrák jogvédo szervezet vizsgálatának idején, 2006-ban a Senyang városban muködo kórház weboldalán ezek az árak szerepeltek:

Mindez a Magyar Újságírók Szövetségének épületében tartott tájékoztatón hangzott el. A kínai egészségügy finanszírozás komolyan támaszkodik a virágzó transzplantációs iparra, hasonló jövedelmeket húz belole a hadsereg, amelynek a börtöneibol és munkatáboraiból áramlanak a szervek a kínai és külföldi páciensekbe – közölték a jogvédok, akik felkeresték a magyar parlamenti pártokat is, hogy a maguk eszközeivel akadályozzák meg ennek a folytatását.

A férj kétezer szaruhártyát operált ki

A jogvédo szervezet azután indított vizsgálatot, hogy egy kínai sebész felesége nyilvánosságra hozta: férje kétezer szaruhártyát operált ki élo betegekbol.

A vizsgálati jelentésben többek között olyan telefonbeszélgetések szerepelnek, amelyekben kórházi orvosok nyíltan beszélnek az érdeklodoknek a szolgáltatásokról.

Az alábbi beszélgetést a IGFM jogvédo szervezet adta közre. Dr. Lu válaszol, aki a Guangxi autonóm régió Nanning városában lévo Minzu kórház alkalmazottja. 

Az operációk számos esetben a katonaság felügyelete alatt zajlanak, sot, gyakran maguk az orvosok is a katonaság alkalmazottai – állították a jogvédok vizsgálatai során olyan páciensek, akiknek a testébe új szervet ültettek be.

A szervátültetések száma Kínában rendkívül magas, 60.000 átültetést végeztek 2000 és 2005 között – állította a sajtótájékoztatón Matas David kanadai ügyvéd a Kínai Orvosi Transzplantációs Egyesületre hivatkozva. Ugyanakkor a kínai állam adatai szerint ugyanebben az idoszakban mindössze 18.500 volt azoknak az eseteknek a száma, amelyekben dokumentálhatóan szervadományozóktól származott a beültetett szerv. Ezek szerint 41.500 szervátültetésnek ismeretlen donora volt azokban az években.

Virágzik a transzplantációs turizmus, sokan a környezo országokból érkeznek szervekért Kínába, majd az operáció utáni rehabilitációs idoszakot már otthon töltik.

Miért éppen a Falun Gong hívei a donorok?

Az alábbi beszélgetést ugyancsak az IGFM osztrák jogvédo szervezet adta közre. A Keleti Szervátültetési Központ,(Tianjin város) egyik foorvosa beszél 2006. március 15-én.

Matas David szerint a kínai kormány azért üldözi a Falun Gong követoit, mert a kilencvenes években rövid ido alatt hetvenmilliósra dagadt a számuk. Ez több volt, mint a kínai kommunista párt taglétszáma. Miután a Tienanmen téren a hívek tartottak egy csendes demonstrációt, a kínai vezetok riválist láttak ebben a mozgalomban, és 1999-tol kezdték üldözni.

 - A Falun Gong nézeteinek és gyakorlatának semmilyen eleme nem igazolja a kínai kormány állításait, amely szerint ez egy gonosz szekta lenne – mondta a kanadai ügyvéd.

Matas David szerint az orvosok készséggel és nyíltan beszéltek arról, hogy a szervek a Falun Gong híveinek testébol származnak, ami azt mutatja, hogy Kínában ma ezeket az embereket egyszeruen megfosztották emberi méltóságuktól. Sokan nem gondolják, hogy bun lenne a kivégzésük.

Matas David szerint a modern technológia és az elnyomó hatalmi gépezet együttmuködése történik itt. A transzplantációs iparág ugyanis azokra a modern gyógyszerekre támaszkodik, amelyek megakadályozzák a kilökodést, és azokra az eljárásokra, amelyeket a modern orvosi gyakorlat az utóbbi évtizedekben fejlesztett ki. A nagy gyógyszercégek készséggel szállítanak Kínának.

Mit tehet ellene Európa?

Tavaly az Európai Parlament határozatban ítélte el a kínai kormányt a Falun Gong-hívek szerveinek elrablásáért. De ez édeskevés. A kanadai ügyvéd szerint be kell szüntetni a transzplantációs gyógyszerek szállítását azoknak a kórházaknak, amelyek részt vettek ebben a buncselekményben, és ki kell zárni az európai továbbképzésbol az ilyen intézményekben dolgozó orvosokat.

Matas David szerint csak olyan intézmény végezhet transzplantációt, amely megfelelo etikai kódexet fogad el, emellett szükséges az állami szabályozás is.