Clenum hnutí Falun Gong jsou v Cíne násilne odebírány orgány k transplantacím

Lenka Svobodová 18.11.2006
 

V Cíne údajne dochází k transplantacím orgánu, které jsou násilne odebírány clenum náboženského hnutí Falun Gong. Obsáhlou zprávu obsahující radu svedectví ve ctvrtek v ceském parlamentu predstavil bývalý kanadský státní tajemník pro oblast Asie a Tichomorí David Kilgour. 

Falun Gong vychází ze starocínské tradice. Systém cvicení má zušlechtovat telo i ducha. Vznikl v 80. letech v dobe náboženské exploze v Cíne, která byla reakcí na postmaoistické duchovní vakuum. Obrovské popularity Falun Gongu se však zalekla cínská komunistická strana a v roce 1999 jej zakázala. Tehdy mel více než 60 milionu prívržencu, mezi nimiž nechybeli ani nejvyšší predstavitelé Cíny. Na otázky o Falun Gongu odpovídá David Kilgour.

Proc se stali obetí transplantací práve clenové Falun Gongu?

"Praktikující Falung Gongu nekourí, nepijí, cvicí každý den, jsou zdraví, proto se predpokládá, že jejich orgány mají vyšší kvalitu. Pocet obetí odhadujeme na tisíce, protože v Cíne se od zacátku pronásledování Falun Gongu (v roce 1999) uskutecnilo zhruba 41 a pul tisíce nevysvetlitelných transplantací. Víme, že nekteré orgány pocházejí od popravených veznu a velmi malé množství od rodinných dárcu. Ale jejich pocet absolutne neodpovídá obrovskému nárustu transplantací. Takže urcite tisíce lidí."

Jak probíhají odbery orgánu?

"Máme svedectví manželky chirurga. Její manžel trpel hruznými sny. Nakonec se jí sveril s tím, že približne dvou tisícum zajatcu z Falun Gongu, kterí byli pod vlivem anestetik, osobne odebral ocní rohovky. Žádný z nich operaci neprežil, protože další chirurgové jim odnali jiné zdravé orgány a všechna tela pak byla spálena. To se melo stát na severovýchode Cíny behem dvou let do ríjna 2003, kdy v této praxi odmítl pokracovat. Ted žije v Kanade a jeho žena ve Spojených státech."

Máte i další dukazy?

 "Ano, máme jich osmnáct ruzných druhu. V naší zpráve najdete záznamy telefonátu do nekolika cínských nemocnic, které dosvedcují, že clenové Falun Gongu jsou pro transplantace k dispozici. Jsou jim delány odbery krve a další potrebná vyšetrení a pak jsou zarazeni do registru v pocítaci. Je to asi takové, jako když prijdete do restaurace a vyberete si humra v akváriu. Setkal jsem se s clovekem, který ted žije na Tchaj-wanu. Prinesli mu osm ruzných ledvin, než se našla ta správná. To znamená, že osm lidí muselo zemrít kvuli transplantaci jedné ledviny. Že se neco takového deje v jedenadvacátém století, to je neuveritelné."

Komu tedy tyto zlociny prospívají?

"Lékari vydelají spoustu penez. Cena transplantace jedné ledviny se pohybuje kolem 60.000 dolaru. Nenašli jsme žádný dukaz, že peníze jdou prímo do státní pokladny. Vetšina penez pravdepodobne zustává nemocnici, ale cást z nich dostane armáda, která transplantáty distribuuje. Nic takového by se ovšem v totalitní Cíne nemohlo dít bez souhlasu shora. Jde o hruznou kombinaci komunismu s dravým kapitalismem. Režim takto zlikviduje svého neprítele. A nemocnice, kterým byl v posledních letech výrazne snížen rozpocet, si privydelávají."

 Podle Davida Kilgoura klienti prijíždejí hlavne z Kanady, USA, Singapuru a Indonésie. Amnesty International tato šokující obvinení ovšem doposud nepotvrdila, i když dlouhodobe poukazuje na hrubé porušování lidských práv v Cíne i na pronásledování Falun Gongu. Zprávu se pokouší overit, což je však v této mezinárodním organizacím uzavrené zemi velmi obtížné.