Aktuality, Slovak

Kilgour: V Cíne násilne odoberajú orgány clenom Falun Gong

20.11.2006 17:58 - BRATISLAVA
Pod tichým dohladom cínskych štátnych úradov prebieha podla kanadského poslanca Davida Kilgoura násilné odoberanie orgánov stúpencom náboženského hnutia Falun Gong. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes Kilgour predniesol pred Výborom NR SR pre ludské práva, národnosti a postavenie žien.
Slovensko je už dvadsiatou tretou krajinou Európy a Ázie, ktorú Kilgour navštívil s cielom vytvorit tlak na Cínsku ludovú republiku, aby tieto praktiky zastavila. Podla blízkeho Kilgourovho spolupracovníka Davida Matasa prebieha odoberanie orgánov v masovom meradle.

"Dospeli sme k záveru, že cínska vláda a jej organizácie v mnohých oblastiach krajiny, konkrétne nemocnice, ale tiež záchytné centrá a ludové súdy, poslali od roku 1999 na smrt velké (aj ked bližšie neznáme) množstvo väznov svedomia Falun Gong," povedal Matas. "Ich životne dôležité orgány, vrátane srdca, obliciek, pecene a rohovky boli spolocne a násilne odobraté a predané za vysoké ceny, niekedy cudzincom, ktorí normálne cakajú dlhý cas na dobrovolného darcu vo svojich krajinách," uzatvára Matas.

Na základe svedectiev a indícií, ktoré Kilgour získal, tvrdí, že existujú zoznamy živých ludí, z ktorých sa podla potreby vyberajú darcovia pre konkrétneho záujemcu o orgány.

"Nasledovníci Falun Gong, ktorí boli zabití pre orgány, väcšinou pred súdom nikdy nestáli," tvrdí s dodatkom, že sa odoberajú všetky použitelné orgány a telo sa potom spáli.

Kilgour priznáva, že tieto zlociny sa tažko dokazujú, kedže ich svedkami sú len páchatelia a obete a tie sú už mrtve. Nepriame dôkazy, ktoré zozbieral, zhrnul vo svojej správe.

Kilgour spolu s právnikom a politikom Davidom Matasom zaznamenali výpovede a iné dôkazy o zabíjaní a nedobrovolnom odoberaní orgánov. Správu vydali v júni, jej text je aj v ceštine na stránke http://organharvestinvestigation.net/.

V máji navštívil Peking podpredseda Európskeho parlamentu Edward McMillan-Scott a po zhromaždení dalších dôkazov oznacil postup cínskych úradov voci stúpencom Falung Gong ako genocídu. V mene EP rázne odsúdil ich väznenie a mucenie ludí v psychiatrických liecebniach a pracovných táboroch.

Clánok nájdete na:
http://www.aktuality.sk/spravy/zahranicne/kilgour-v-cine-nasilne-odoberaju-organy-clenom-falun-gong_1