20. novembra 2006

V Cíne je genocída stúpencov hnutia Falung Gong

24hod.sk

Na nezákonné transplantácie orgánov v Cíne, ktorých obetami sa stávajú stovky clenov náboženského hnutia Falung Gong, dnes v Bratislave upozornil bývalý kanadský prokurátor, štátny ...

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) - Na nezákonné transplantácie orgánov v Cíne, ktorých obetami sa stávajú stovky clenov náboženského hnutia Falung Gong, dnes v Bratislave upozornil bývalý kanadský prokurátor, štátny tajomník ministerstva zahranicia a dlhorocný poslanec David Kilgour. Slovensko je 23. štátom Európy a Ázie, kde predstavil správu o prenasledovaní clenov Falung Gong a ich cielenom zabíjaní ako darcov orgánov. Správa presvedcila clenov parlamentného výboru pre ludské práva.

Predseda výboru László Nagy (SMK) sa obráti listom na ministra zahranicných vecí Jána Kubiša, aby informoval o poznatkoch o dianí v Cíne, získaných z nášho velvyslanectva a o krokoch, ktoré vláda pripravuje vo veci porušovaní ludských práv v Cíne. "Treba si uvedomit, že Falung Gong združuje okolo 70 miliónov ludí, vracajúcich sa k tradicným náboženstvám. To urcite (cínskej) vláde nevyhovuje," uviedla podpredsednícka výboru Darina Gabániová (Smer-SD). Správa ju presvedcila aj poctom transplantácií v Cíne, pricom Cína ani nemá transplantacnú legislatívu.

Kilgour spolu s právnikom a politikom Davidom Matasom zaznamenali výpovede a iné dôkazy o zabíjaní a nedobrovolnom odoberaní orgánov. Správu vydali v júni, jej text je aj v ceštine na stránke http://organharvestinvestigation.net/. V máji navštívil Peking podpredseda Európskeho parlamentu Edward McMillan-Scott a po zhromaždení dalších dôkazov oznacil postup cínskych úradov voci stúpencom Falung Gong ako genocídu. V mene EP rázne odsúdil ich väznenie a mucenie ludí v psychiatrických liecebniach a pracovných táboroch. Ako dnes uviedol Kilgour, casto sa ani nedockajú súdu. Každé tri mesiace ich testujú a obnovujú údaje v databanke darcov. Vybratého darcu potom na operacnom sále znehybnia injekciou, zrejme draslíkom. Po odobratí orgánov telo spália.

SITA, AP